Kan Jag Uppnå En Lägre Setpoint-Vikt Efter Detta 90-dagars Program?

Set-point Babs Förklarar
Jag läser mycket av en författare vid namn Jonathan Bailor som jag kom i kontakt med sedan min dotter tipsat mig om en youtube-film där han pratar om sin bok. I tidigare blogginlägg har jag berättat om en bok han författat som heter ”The Calorie Myth”.

Läs 10 tips till hälsosamt ätande och kosthållning för idealvikt och optimal hälsa.

Ett engelskt begrepp för statusen på vår ämnesomsättning kallas set-point och det används flitigt boken igenom. Jag tänker på setpoint-vikt som den vikt vår kropp för tillfället vill att vi ska behålla.

Vikt-kontroll program för ändrad setpoint-vikt

Ett annat begrepp jag hörde på en utbildning i världens första genbaserade viktkontroll-program, jag var på förra året, var ”bokmärke” och när jag läste om begreppet setpoint-vikt förstod jag att detta är samma sak.

Jag provar nu på detta 90-dagars viktkontrollprogram, eller livssstilsförändrings-program som jag skulle vilja kalla det. Idag är det min 16:e dag på programmet.

Jag var inte överviktig när jag började men jag ville känna hur det är att gå på detta program samt att se om jag kan omforma kroppen i någon grad. Jag gjorde en mätning med en tanita-våg så jag har en fettprocent att utgå ifrån. Får se om jag tappar några centimetrar och får mer muskelmassa.

Jag tog en antal mått med måttband innan jag startade. Bröst, midja, strax under midja, höfter, överarmar, lår och vader. Gör mätning om fjorton dagar, när det gått 30 dagar. (Fuskade lite i morse då jag tog ett mått och det var åt det positiva hållet).

Detta viktkontroll-program innefattar rekommendationer på hur mycket av uppbyggande livsmedel, skyddande livsmedel och livsmedel som ger bränsle, vi bör äta. Jag äter precis som jag brukar, lite kolhydrater, mycket grönt, lite frukt, mycket proteiner och bra fetter. När jag äter mejeriprodukter äter jag alltid ”fullfeta” produkter och fetter jag använder är för det mesta kokosolja, olivolja och ibland riktigt smör.

Med viktkontroll menas egentligen inte hur mycket vi väger totalt utan hur vår vikt är fördelad på kroppen vad det gäller fett och muskler.

En av fördelarna i detta 90-dagars viktkontroll-program är att kroppen får hjälp med att sätta om ”bokmärket”, setpoint-vikten, så att man ska få slut på jojo-bantning om man hållit på med det, och/eller skaffa sig en sundare livsstil överlag.

Vad man ska försöka att öka är sin s.k. BMR som står för Basal Metabolic Rate och det är den mängd energi som går åt per dygn fast vi inte gör någonting mer än andas i stort sett. Den ökar vi genom att behålla eller lägga på oss mera muskler.

Enkelt förklarat så beror vår setpoint-vikt på en rad hormonella signaler som frisätts i våra tarmar, vår bukspottkörtel och våra fettceller, som transporteras till hypothalamus i hjärnan.

Hormonell obalans

Hjärnan reglerar sedan hur mycket vi äter, hur många kalorier vi bränner, och hur mycket kroppsfett vi lagrar långsiktigt genom olika hormoner och signalsubstanser, som t.ex. serotonin, leptin och ghrelin. Med setpoint- vikt avses den nivå av lagrat fett vår kropp automatiskt arbetar för att behålla oavsett mängden kalorier vi äter eller förbränner.

Kroppen strävar alltid efter att hålla en optimal balans i alla sina funktioner, s.k. homeostasis.

Det här med setpoint-vikten förklarar varför det är så svårt att låta bli att lägga på sig fett genom att äta traditionell mat och träna traditionellt. Det förklarar också varför rejält överviktiga människor inte fortsätter att bli feta tills de exploderar.

En överviktig persons högre setpoint gör att kroppen lagrar mer fett på samma sätt som en smal persons lägre setpoint gör så att kroppen bränner mer fett.

När våra hormoner ändras så ändras även vår setpoint-vikt. Detta är anledningen till att vi ofta lägger på oss mer vikt ju äldre vi blir. Det beror alltså inte på att vi blir latare och hungrigare. Man kan beskriva det som att hormonerna skenar iväg, en hormonell obalans.

Vad vi bör veta är att om vi ser till att äta mer högkvalitativ kost och träna med kvalité så kan vi återfå vår hormonella balans, sänka vår setpoint-vikt och börja bränna fett istället för att lagra det.

setpoint

From Freedigitalphotos

En förhöjd setpoint-vikt Är Som En Igentäppt Vask

Man kan likna det vid en vask som fungerar perfekt på så sätt att om mycket vatten hälls i den på en gång så stiger vattennivån temporärt men den sjunker relativt snabbt undan. Tvättstället har en låg ”setpoint”.

En hälsosam kropp reagerar på samma sätt som vasken med att ju mer den får i sig ju mer gör den av med och ju mindre den får i sig ju mindre gör den av med. Vasken blir igentäppt om fel saker kommer in i den och fett lagras i kroppen om vi äter fel saker.

Tvättställ och kroppar blir ”igentäppta” och mindre funktionella när fel saker stoppas i dem. Kommer det bara vatten i tvättstället fungerar det perfekt men inte om en massa hårstrån kommer ner i det. Då får tvättstället en förhöjd s.k. setpoint. Vi skulle kunna använda mindre vatten eller ösa vatten ur vasken varje dag, men varför inte rätta till det underliggande problemet genom att rensa tvättstället och på så sätt sänka dess ”setpoint”.

Kontentan är alltså att så länge vi stoppar i oss mat av bra kvalité så blir vi inte överviktiga och tvärtom – överviktiga om vi äter mat av låg kvalité.

Om vi äter mindre portioner av den mat vi brukar äta så kan vi gå ner i vikt men kroppen har fortfarande en hormonell obalans som gör att vi går upp igen så fort vi börjar att äta normala portioner igen.

Är en lösning att äta mindre och träna mer?

Nu tänker du kanske att: ”Vetenskapen om vår setpoint låter vettig, men hur kommer det sig att det finns människor som förlorar vikt genom att äta mindre och träna mer?”

Vår setpoint-vikt betyder inte att det är omöjligt att sänka vår kroppsvikt genom att äta mindre och träna mer eller att det är omöjligt att höja vår kroppsvikt genom att göra det motsatta. Vi kan göra alla möjliga ohälsosamma saker för att tillfälligt avvika från vår setpoint på kort sikt.

Att jämföra med att om vi sitter i ett isbad så länge vi kan stå ut, skulle det tillfälligt sänka vår kropps-temperatur på samma sätt som att om vi svälter oss så mycket vi kan så kommer vi tillfälligt att sänka vår kroppsvikt.

Vår set-point vinner i det långa loppet. Det visar sig att vi har svårt att hålla kilona borta när vi fokuserar på att räkna kalorier.

Hur kan vi då ändra på vår setpoint-vikt?

Vi kan absolut avvika från vår kropps set-point tillfälligt, via kvantiteten av mat och motion, men vi kan inte justera vår set-point i sig om vi inte ändrar kvalitén på vår mat och träning/motion.

Man måste anamma ett nytt tänk vad det gäller val av mat och träning under en längre period, t.ex. 90 dagar, för att kunna ändra sin setpoint vikt och sedan fortsätta med samma mat och tränings-upplägg så det blir till en livsstil man kan behålla livet ut.

Om två veckor kommer jag att rapportera om mina mått har blivit förändrade. Jag kanske har blivit större på vissa mått då träningen gör att jag bygger muskler effektivare. Vi får se …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>