Life Science Day

Life Science Day

Vad är Life Science?

Life Science är ett samlingsnamn som bland annat täcker de naturvetenskapliga områdena biologi, kemi, medicin, matematik, fysik och teknik. Alla forskningsdiscipliner fokuserar tillsammans på hur livsvillkoren kan förbättras.

I förrgår var jag i Båstad och besökte Life Science Day på Entreprenörsveckan i Båstad. Varför pratar man mest om sjukvård under en dags seminarier på temat Life Science? Entreprenörskap inom Life Science borde väl innefatta även entreprenörskap inom förbyggande av ohälsa?

Christian Kinch, styrelseordförande och huvudägare i Bactiguard

Jag är smått förvånad måste jag tillstå eller så har jag inte riktigt fattat galoppen. Ni vet det där med sändare och mottagare. Mina förväntningar var att jag skulle få höra mer om hur vi kan förebygga ohälsa. Jag lyssnade under förmiddagen först på Christian Kinch, styrelseordförande och huvudägare i Bactiguard. Bactiguard är ett företag som säger sig förebygga sjukhussjukan m.h.a. sin produkt Bactiguard®. Sjukhussjukan är ju en hemsk åkomma som måste minimeras så gott det går och där ligger Sverige på efterkälken för ca 10% av patienterna i Sverige drabbas av detta i jämförelse med 4,5% i USA. Bactiguard jobbar ju förebyggande i den mening att de kan förhindra att personer som behandlas för en åkomma inte drabbas av sjukhussjukan utöver det de blir behandlade för.

Christian påstod att en egenskap som är signifikativ för entreprenörer är att de är riskbenägna och lär sig att leva med risker. För att lyckas måste man vara lite av en GB-glassgubbe som kan slås omkull men som studsar tillbaka upp igen.

Mouna Ezmaelizadeh, läkare, hjärnforskare och grundare av SciLife Clinic

Efter Christian följde en talare vid namn Mouna Ezmaelizadeh. Mounas vision är att se till att människor får leva längre och friskare. Hon sa att 7 av 10 personer som dör i Sverige idag dör av hjärkärl-sjukdomar och cancer. Enligt henne en extremt onödig statistik då vi i Sverige idag har de medicinska verktygen, medicinska vetenskapen och teknologin för att se till att förhindra den absoluta majoriteten av dessa sjukdomar.

Hon tycker att vi inom svensk sjukvård har ett symtomatiskt tänk istället för att tänka prevention. Helicobacter Pylori är en bakterie som finns hos 30-40% av alla svenskar. Den är i princip den enda orsaken till magsäckscancer och blödande magsår. 80% av alla som har denna bakterie får inga symtom. Med ett enkelt blodprov kan man se om man har denna bakterie och då få behandling under en vecka för att bli av med den.

Det hennes företag gör är att jobba med screening av människor i på ett sätt förebyggande syfte. Vad är då screening? Det är när man undersöker människor för att hitta förstadier till en sjukdom eller att hitta en sjukdom innan den har gett symtom.

PULS – en katalysator för innovation

Nästa talare var en man vid namn Pontus Ottosson från PULS Invest. Han pratade om att hans företag jobbar med att hjälpa innovatörer inom läkemedelsutveckling. Återigen är det frågan om produkter som kommer i fråga när sjukdomstillstånd har infunnit sig.

Penilla Günther, riksdagsledamot och patient

Nästa person att äntra scenen var var Pernilla Günther. Hon berättade om sin hjärt-transplation som som hon genomgick för 7 år sedan. Orsaken var akut hjärtsvikt som hon inte fått någon som helst föraning om. Mouna Ezmaelizadeh hävdade att hon säkerligen skulle kunnat förhindra att Pernilla behövt sin hjärt-transplantation om man genomfört en screening av Pernilla i god tid och hade kunnat sätta in preventiva åtgärder.

Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd och moderaternas sjukvårdstaleskvinna

Filippa Reinfeldt pratade sedan om hur man agerar utifrån politiskt perspektiv för att kvalitets-säkra sjukvården. Hon menade att man genom att betala sjukhus ordentligt för första åtgärden vid sjukdom och inte betala om patienten åker på komplikationer av olika slag, som måste behandlas gratis, så skulle man få högre kvalité på de första vårdtillfällena. Om det är så att läkare inte får tillräckligt med resurser idag vid första vårdtillfället för att kunna göra ett optimalt arbete med patienten kanske det är en väg att gå. Om de får möjligheten att göra allt de har i sin makt för att patienten inte ska få några komplikationer så kanske patienten slipper återkomma p.g.a. komplikationer eller för att behandlingen inte hjälpt dem. Då blir det win-win förhållande, där patienten får adekvat behandling, mindre lidande och läkarna känner sig inte bakbundna av ekonomiska orsaker.

NLP – ”en kommunikations och förändringsmetod”

Efter lunch Var jag på ett seminarium som handlade om NLP coaching av företaget A2U. Det var inget nytt för mig då jag läst på mycket om just detta förhållningssätt till kommunikation. Jag snappade ändå upp en och annan idé så det var ingen bortkastad sittning.

Sedan tillbaka till Life Science Day på biograf Scala i Båstad. Återigen några föreläsare som föreläste om entreprenörskap inom läkemedelsutveckling.

Christoffer Lindhe, grundare av Lindhextend

Plötsligt ser jag en man som går lite stappligt fram till talarpodiet. När han vänder sig om ser jag att det är en ung man vid namn Christoffer Lindhe, grundare till företaget Lindextend som tagit fram benproteser som är flexiblare än de som Christoffer till en början använde sig av och som fungerar bättre på ojämna underlag än de som fanns på marknaden. De lanseras nu i höst.

Christoffer berättade om sin historia där han 2006 förlorade båda benen och större delen av vänstra armen i en tågolycka där han hade snubblat på spåret han försökte ta sig över, slagit huvudet i en sten och svimmat av på spåret. Han blev överkörd av ett godståg men överlevde mot alla odds. Fantastisk vinnarskalle på den grabben måste jag säga. Han deltog i Paralympics 2008 i simning två år efter olyckan. Här kan ni läsa hans historia.

Charles Walthers, Lundaforskare och vinnare av TV4:s program Uppfinnarna

Lite senare pratade Charles Walther om sin uppfinning Endodrill och resan från idé till verlighet. Han berättade om hur han, från en idé han fick under en löptur, satte igång ett projekt med att ta fram ett instrument för att ta prover på misstänkta cancerceller. Instrumentet ska kunna ta prover på djupet av förändringen, och genom magväggen. Charles visade en instruktionsfilm på 2 minuter som var på engelska där han med enkla medel såsom gummislang, kartong och aluminiumfolie illustrerade hur en sådan undersökning kan gå till. Den filmen fick mig att inse att jag inte behöver vara rädd för att göra en videofilm om produkter jag använder. Jag kände förut en rädsla inför att göra filmer i tron att allt måste vara perfekt för att budskapet ska nå fram, men inte nu längre. Charles lyckades med sitt budskap med mycket enkla medel.

Paneldiskussion

Life Science Paneldiskussion

Avslutningsvis denna Life Science Day så hölls en paneldiskussion med Filippa Reinfeldt, Pernilla Günther, Mouna Ezmaelizadeh och Chistian Kinch där de pratade om entreprenörens roll i svensk life science. Christian Kinch hade många intressanta synpunkter som han ville bolla med Filippa och han kommer säkerligen att fortsätta sin strävan att försöka få in sina produkter på svenska sjukhus i större utsträckning än idag.

Entreprenörskap och innovation inom förebyggande av ohälsa

Jag som numera jobbar med att förebygga ohälsa genom att rekommendera livsstils-förändningar i form av bl.a. kostråd, tycker det var anmärkningsvärt få talare som pratade om entreprenörskap och innovation inom denna gebit. Med tanke på samhällsekonomi så tror jag att mycket pengar skulle kunna sparas om vi kan se till att människor får högre livskvalité överlag, plus att människor som ju lever längre och längre idag än för ett antal år sedan, får livskvalité även de sista åren av sina liv. Det är inte särskilt vanligt idag. Mer resurser till prevention av ohälsa borde införas tycker jag.

Vad tycker du?

En liten reflektion bara: På engelska heter sjukvård Health Care men rakt översatt betyder ju detta Hälsovård på svenska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>