Proteiner Viktigt På Morgonen

Proteiner till frukost

Frukost med Kvarg, krossade linfrön, pumpafrön, solrosfrön, torkade nypon, mandlar, paranötter, kokos, hampafrön, gojibär och hallon.

Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror och nio av dessa är essentiella. Att de är essentiella betyder att vi behöver få i oss dem via maten eftersom kroppen själv inte kan producera dem.

Förlust av muskelmassa är oförenligt med ett hälsosamt åldrande. Att behålla sin muskelmassa i möjligaste mån genom livet är ett sätt att motverka ett negativt åldrande. En effektiv anti-aging metod är således att försöka behålla sin muskelmassa.

Att få i sig proteiner direkt på morgonen är tydligen viktigt. Jag lyssnade på en forskare vid namn Dr. Mark Bartlett i våras och han poängterade hur viktigt det är att äta proteiner på morgonen

Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle, inte proteiner eller fett.

När vi vaknar på morgonen så är förråden av glukos i stort sett borta. Vi har då fastat i cirka 8-10 timmar. Vår kropp är i ett biokemiskt tillstånd kallat glukoneogenes, som betyder enkelt uttryckt ”ny glukos tillverkning”. Glukoneogenes är en energikrävande process där glukos bildas. Kroppen stjäl då aminosyror från musklerna för att det inte finns några aminosyror i blodet längre och musklerna börjar brytas ner.

Kan man inte få det hjärnan behöver från kolhydrater? Jo, men kroppen behöver ändå aminosyror så finns det inte i blodet så kommer kroppen att ta det från musklerna istället.

Bartlett rekommenderar oss att äta ca 30 g protein till frukost. Vi bör äta ca 1,6g protein per kilo kroppsvikt per dag.

Med denna frukost, se bild ovan, får jag i mig tillräckligt med proteiner på morgonen. Det är en av mina favorit frukostar. Jag äter också ett kokt ekologiskt ägg som inte är med på bilden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>